Kategoriat
muotiteollisuus

Paimioon poistotekstiilien käsittelylaitos 2021

Vaatteiden verkkokauppa jatkaa kasvuaan. Vaikka vintage on suosiossa ja moni muotibrändi korostaa kestävyyttä ja uusiokäyttöä, on tosiasia että vaatteista syntyy jatkossakin jätettä. Teksttilijätteen osuus yhdyskuntajätteestä on Suomessa noin 5-8%.

Euroopan Unionin direktiivin mukaan tekstiilijätteen erilliskeräys on tulossa pakolliseksi vuoteen 2025, mutta Suomi aikoo säätää lain voimaan jo 2023.

Pilottilaitoksena toimii Lounais-Suomen Jätehuollon laitos Paimiossa. Yhteistyöverkosto ulottuu alkuun viiden jätelaitoksen alueelle, yhtenä Helsingin seudun HSY. Tulevaisuudessa laitos käsittelee koko maan tekstiilijätteen, ja valmiutta on vastaanottaa sitä myös ulkomailta.

Tekstiilijätteen kierrätyksessä ongelmana ovat erilaiset kuidut ja niiden sekoitukset. Poistoon menevistä on siis vaikea muodostaa yhtenäistä massaa uusioraaka-aineeksi.

Aluksi prosessissa tekstiilit lajitellaan Turussa optista kuitujentunnistusta käyttäen, jonka jälkeen niitä jalostetaan teollisuuden käyttöön Paimion pilottilinjastossa.

Vastaavaa tunnistustekniikkaa on aiemmin hyödynnetty muovien lajittelussa. Yhteistyötä tekniikan kehittämisessä on tehty Lahden ammattikorkeakoulun ja Spectral Enginen kanssa.

Kuiduista arvokkaimmat ovat luonnonkuituja kuten puuvillaa ja villaa, joita voidaan käyttää uudelleen lankoina vaateteollisuudessa. Muut kuidut voivat soveltua esimerkiksi akustiikkalevyjen ja vastaavien teollisten tuotteiden valmistukseen.

Tulevaisuudessa voidaan siis myös muotia käyttää yhä vastuullisemmin. On kuitenkin muistettava että vaatteet ja asusteet tuottavat päästöjä myös valmistuksessa ja kuljetuksissa. Tehokkaampi kierrätys ei siis tarkoita että kertakäyttömuoti olisi jatkossakaan ongelmatonta.