SESONKI VAIHTUU – NÄIN HUOLLAT VAATTEESI JA ASUSTEESI OIKEIN

Jututimme vaatteiden ja jalkineiden huoltoon keskittyneen tietokanava Arkivén perustajaa Maria Mannista siitä, kuinka vaatteita tulisi huoltaa sesongin vaihtuessa ja miksi se on niin tärkeää.

Miksi vaatteita kannattaa huoltaa?
"Huolto pidentää vaatteiden ikää ja säilyttää vaatteen kauneuden. Laadukas vaate tai kenkäpari voi toki ajaa käyttötarkoituksensa pitkään, mutta ulkonäkö muuttuu ajan mittaan ja voi menettää hohtonsa. Huollon avulla on mahdollista tuoda uutuuden tunne ja raikkaus vaatteeseen takaisin yhä uudelleen ja uudelleen. Vaatekriiseilyn hetkinä saatan itse harjata luottopoolostani nypyt ja pölyn pois ja ja silittää housut skarpeiksi – yhtäkkiä luottoasustani kuoriutuu illanistujaiskelpoinen setti."

Kuinka paljon vaatteen elinikään voi huolloilla tai oikealla säilytyksellä vaikuttaa?
"Tämä on hyvin vaate- ja käyttäjäkohtaista. Mutta puhuisin vuosista tai jopa vuosikymmenistä, jos materiaali on laadukas ja hyvin tehty."

Uskaltaako valkoiseen silkkimekkoon satsata? Millä aroista materiaaleista poistaa meikin, punkun ja huulipunan?
"Miksipä ei, jos malttaa käyttää mekkoa varoen. Arkojen materiaalien kohdalla nopeus on aina valttia. Parhaassa tapauksessa hellävarainen pesuaine tai jopa pelkkä vesi voi riittää. Punkkuun tepsii klassinen suola tai sooda ensiapuna. Meikit ovat aina hankalia tapauksia, sillä seassa on usein paljon väriaineita ja iholta irronnutta rasvaa. Meikkitahrat kannattaa suosiolla viedä ammattilaisen puhdistettavaksi, jos ei ole varma mitä tekee. Sappisaippua toimii lähes aina kestävimmille materiaaleille, mutta silkkiin se jättää jäljen."

Millaisista seikoista tulisi huolehtia aina uuteen sesonkiin siirryttäessä?
"Aloita pesemällä ja puhdistamalla tahrat. Puhdistus on tärkein vaihe, jotta lika ja tahrat eivät pääse pinttymään säilytyksen aikana. Pese aina tärkätyt vaatteet, sillä koit rakastavat tärkkiä. Vaatteet on paras säilyttää sisätiloissa tasaisessa lämpötilassa suojassa suoralta auringonvalolta. Kellareissa ja ullakoilla lämpötila voi vaihdella ja kerätä kosteutta, hajuja ja hometta vaatteisiin.

Takit ja roikkuvat vaatteet kannattaa säilyttää pukupusseissa suojassa pölyltä. Puuvillainen vaatepussi on paras vaihtoehto, sillä se hengittää ja suojaa koilta. Villapaidat ja viikatut vaatteet voi sujauttaa puuvillaiseen kangaskassiin tai -pussiin laventelipussien kanssa. Laventeli on tehokkain ase vaatekaapin tuholaisia vastaan. Värjäämätön silkkipaperi viikattujen vaatteiden välissä on myös toimiva tapa lisätä suojaa, sillä monet tuholaiset pelkäävät ääntä. Setripuisia puupaloja voi sijoittaa kaappiin ja pukupusseihin, mutta niitä ei kannata laittaa suoraan kiinni vaatteisiin, sillä puusta voi irrota öljyjä. Hyllyjen reunat voi myös sivellä setripuuöljyllä, jolloin puupaloja ei tarvita.

Kengät kannattaa myös huoltaa sesonkien välissä. Puhdista ja rasvaa nahkakengät. Sujauta sisään sanomalehtiä, jotta kengän muoto säilyy. Välttääksesi tummentumia valitse vaaleisiin kenkiin vaaleaa paperia. Säilytä kenkiä kenkäpusseissa sisätiloissa ja tasaisessa lämpötilassa. Lisää suojasuihke tai vaha vasta säilytyksen jälkeen, jotta nahka saa hengittää säilytyksen ajan.

Villakangastakit ovat tähän vuodenaikaan menossa kesäteloille. Aloita silmäilemällä läpi mahdolliset tahrat. Takki kannattaa viedä pesulaan, jos tahrat tai tummentumat eivät lähde kotikonstein. Harjaa takin pinta vaateharjalla, tuuleta ja höyrytä. Säilytä leveäpäisessä henkarissa. Villapaitojen kohdalla pätee niissäkin tahranpoisto, tuuletus ja mahdollisesti pesu. Poista nypyt, höyrytä ja säilytä viikattuna välttääksesi venymistä.

Nahkatakit kannattaa puhdistaa kostealla liinalla ja rasvata kevyellä, kyseiselle nahalle soveltuvalla rasvalla. Harjaa mokkatakit kenkäharjalla ja suihkuta kyllästysaineella ennen säilytystä. Nahkalaukut ja asusteet on nekin syytä puhdistaa ja rasvata. Pipot, kaulaliinat ja villakäsineet kannattaa pestä ja poistaa asusteista nukka."

Kuinka vaatteiden huollattamisesta saisi itselleen mieleisen rutiinin?
"Kauniit huoltovälineet, kiireettömyys, musiikki, elokuva tai podcast taustalla. Hyvää juotavaa tai naposteltavaa. Ei kannata etukäteen päättää, että tänään huollan kaikki kenkäni tai villapaitani, vaan etenee vaate kerrallaan rauhassa, jotta tekemisestä ei tule urakkamaista. Huoltoilta ystävän kanssa voi auttaa pitämään lupauksesta kiinni ja samalla voi jakaa vinkkejä puolin ja toisin. Motivaatiota nostaa oman kädenjäljen näkeminen ja huollon tuoma uutuuden tunne ja raikkaus. Ihan yhtä lailla viimeistelty vaate on osa meitä kuin hyvin hoidetut hiukset tai kynnet."

Mitä kannattaa tehdä itse, entä mitä jättää ammattilaisille?
"Vaikeat tahrat ja tummentumat herkissä materiaaleissa kannattaa aina viedä pesulaan. Erikoisnahat kannattaa myös viedä ammattilaiselle tai ainakin konsultoida ammattilaista, jos ei ole ihan varma kuinka niitä tulisi hoitaa ja huoltaa. Kotona voi tehdä tosi paljon itse, jos käytettävissä on hyvät välineet ja ohjeet. Siihen haluamme ihmisiä Arkivéssa kannustaa. Pian saamme oman nettikaupan auki, jolloin sekä välineet että ohjeet löytyvät samasta osoitteesta."

Top 5 hoitotuotteet, jotka löytyvät jokaisen vaatekaapista?
"Viisi ei aivan riitä, jos mietin tuotteita, joita ilman itse en enää pärjäisi. Näistä voi toki karsia oman vaatevarastonsa mukaan. Omasta kaapistani löytyy kaksi vaateharjaa, yksi pehmeä herkille villaneuloksille ja toinen karkeampi kestävimmille materiaaleille. Nukkakampa, höyrytin ja sappisaippua ovat must have. Kenkäharja sekä muutama pehmeä puuvillaliina rasvan ja vahan levitykseen ovat tärkeitä. Lisäksi suosittelen nahan puhdistusainetta sekä kyllästys- ja suojasuihketta mokalle ja nupukille." 

Vinkit jakoon: missä sijaitsee Helsingin paras pesula, suutari ja ompelija?
"Pyykkipoika -niminen pesula Pohjoisesplanadilla ja Töölön Suutari J.Erving ovat omat luottopaikkani. Kampin suutari on myös hyvä, jos Töölössä on pitkät jonot. Ompelijoista minulla ei ole juuri kokemusta Helsingissä, mutta olen kuullut paljon kehuja Materials -ompelimosta Yrjönkadulla. Peruskorjaukset uskaltaa varmasti hoitaa lähimmällä ompelijalla, mutta muokkausta ja teettämistä suunnitellessa kannattaa olla tarkkana, että on samoilla linjoilla ompelijan kanssa."

 

Arkivé uudistuu alkukesästä. Seuraa sivustoa täällä ja Instagramissa @arkiveatelier.

Photos / Courtesy of Arkivé

Kommentit (0)

PINNALLA: IHONHOIDON MINIMALISMI
Listasimme vain välttämättömimmät ihonhoitotuotteet. 
LUE LISÄÄ
THE BEST FROM THE PAST – OSA 3
Arkistojen aarteita, editorial -helmiä ja mieleenpainuvia kampanjoita takavuosilta. 
LUE LISÄÄ
WHAT TO WEAR #8
Little christmas season.
LUE LISÄÄ
PINNALLA: STATEMENT EARRINGS + CHEEKBONES
Täydellinen pari pikkujouluun: statement korvikset ja poskipäät. 
LUE LISÄÄ