OPAS HUIPPUMUODIN OSTAMISEEN KÄYTETTYNÄ

Rakkaudesta Vestiaireen ja vintage -kauppoihin. 

Designer-muoti ei ole koskaan ennen ollut näin saatavilla. Samalla kun puhutaan huippumuodin avautumisesta, kaupallistumisesta ja käyttösyklin nopeutumisesta negatiivisina ilmiöinä, saatavuus tasavertaistaa arvomuotia, jossain määrin yhtenäistää markkinahintoja ja antaa mahdollisuuksia löytää takavuosien runway-aarteita entistä helpommin. Célinen, Chanelin ja Diorin kaltaiset perinteiset toimijat, jotka ovat pitäneet valikoimansa visusti kivijalkaliikkeissä, ovat tulleet kaikkien ulottuville jälleenmyyntimarkkinoiden kasvattaessa suosiotaan verkossa. Hermèsin Birkinin tai Gabriela Hearstin Ninan saa tilattua netistä, vaikka kivijalkaliikkeet noudattavat yhä jonotuslistakäytäntöä.

Vintage on menettänyt käsitteenä merkitystään viime vuosina. Alkujaan termillä on viitattu menneiden vuosikymmenten vaatteisiin ja esineisiin, eli lähinnä 60-, 70-, 80- ja 90-luvun muotiin. Second hand on toiminut yleisnimityksenä aiemmin käytetylle muodille. Nykyään Balenciagan parin vuoden takaista bleiseriä tai Guccin kevät 2013 -malliston loafereita saatetaan pitää vintagena. Muutos kuvastaa muotisyklin nopeutta, trendien tuotteistumista ja jatkuvaa vanhentumista. Nykyisessä mittakaavassa pyörivä second hand -toiminta ei olekaan aukoton ekoteko. Luksustuotteiden jälleenmyyntiarvon säilyessä second hand -kulutuksen on joissain yhteyksissä arvioitu kasvattaneen muodin kokonaiskulutusta. Mahdollisuus myydä helposti eteenpäin houkuttelee yhtä helposti ostamaan uutta tilalle. Toisen käden kautta ostaminen on uutta hankintaa suurempi hyve, mutta mielessä kannattaa pitää samat perusperiaatteet kuin kaikkien muidenkin hankintojen kohdalla.

Suomessa voi tehdä perinteisen second handin kautta hyviä löytöjä, mutta puhtaasti tarjontaa ajatellen parhaimmat designer-tason vintage-putiikit löytyvät ulkomailta. Kesälomakausi on hyvää aikaa koluta kotimaan tai kohdekaupungin apajoita. Verkkokohteissa vannomme Vestiaire Collectiven nimeen. Vestiaire keskittyy designer-muotiin ja myyminen tapahtuu aina palvelun oman laadunvalvonnan kautta. Allekirjoittanut on tilannut sivuston kautta onnistuneesti Célinea, Dioria ja Saint Laurentia. Palvelu mahdollistaa tarjouskaupan, suosikkimyyjien seuraamisen ja tehokkaan etsimisen, jos mielessä on tietty tuote, brändi tai tyyli. 

Vestiairessa ja ylipäätään designer vintagen kohdalla hinta ja laatu kohtaavat yleensä parhaiten vähintään muutaman kauden vanhentuneen muodin saralla. Vallitsevan sesongin tavoitelluimmista it-tuotteista – kuten Balenciagan Triple S tänä keväänä – käydään usein saatavuuskauppaa, jolloin hinnat nousevat helposti alkuperäisen myyntihinnan ohi. Hinnallisesti parhaita löytöjä tekeekin usein silloin, kun malttaa selata aidosti vanhempaa tarjontaa. Vuoden 2008 priimakuntoinen Célinen trenssi voi löytyä alle kahdella sadalla, kun uusimman malliston vastaava kipuaa lähelle tai yli merkin alkuperäisen vähittäismyyntihinnan.

Valtaosa myyjistä ottaa Vestiairessa vastaan tarjouksia, ja kokemuksemme mukaan niitä kannattaa myös tehdä. Jos myyjä ei hyväksy tarjoustasi, saatat saada vastatarjouksen ja voit jatkaa neuvotteluja sen pohjalta. Tarjontaa selailemalla oppii hahmottamaan yleisen hintatason ja vertailemaan hinta- ja laatukriteerejä samojen tuotteiden välillä. Jos on tottunut surffailemaan Net-a-Porterilla, Vestiairen hinnat voivat hämätä ja tuntua alkuun jopa halvoilta. Myyjät ovat kuitenkin yleisesti ottaen bränditietoisia ja ymmärtävät myymänsä tuotteen jälleenmyyntiarvon suhteessa laatuun ja kuntoon. Katso siis huolellisesti tuotekuvat, -tiedot ja -mitat sekä mahdolliset lisäkommentit. Lähivuosien mallistojen tuotteista löytyy usein tarkentavia mitoitustietoja ja lisäkuvia muualta verkosta, mikä voi helpottaa ostopäätöstä.

Vestiairessa saa huomaamattaan kulutettua tunteja. Tarjonta on valtava, ja selaamista helpottaa jos tietää mitä etsii ja miltä merkiltä. Yleinen kirppislogiikka pätee myös arvomuodin ostamiseen: valikoimaa kannattaa selailla usein, sillä ohittamattomia saaliita tulee vastaan vaihtelevasti. Jos olet kaltaisemme mallistohifistelijä tai tietyn suunnittelijan kannattaja, takavuosien runway -helmiin ja rajoitetun tuotantoerän erikoiskokoelmiin on mahdollista päästä käsiksi tätä kautta. Phoebe Philon Célinea tai Clare Waight Kellerin Chloéta voi hankkia omakseen vielä pitkään suunnittelijavaihdosten jälkeen. 

 

Photo / Courtesy of Stevel Meisel

Kommentit (0)

NOORA VESTERINEN: KUUKAUDEN KUUSI KUVAA
Vieraskirjoittajamme Noora Vesterinen jakaa joulukuun mielenmaisemansa kuuden kuvan kautta.
LUE LISÄÄ
MUOTITOIMITTAJAN MOOD BOARD: JOULUKUU 2018
Tarinoita tekijöiltä ja toimituksen kulisseista.
LUE LISÄÄ
KAUNEUSTOIMITTAJAN MOOD BOARD: JOULUKUU 2018
Tarinoita tekijöiltä ja toimituksen kulisseista.
LUE LISÄÄ
EMMI-LIIA SJÖHOLM: TESTISSÄ YASURAGI-KYLPYLÄ
Japanilainen kylpylä Tukholman liepeillä. 
LUE LISÄÄ