KOSMETIIKAN PIENI SANAKIRJA

Kollageeni, hyaluronihappo, antioksidantit.. Monelle tuttuja sanoja, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat?

AHA-happo: Alfahydroksihappoa, eli toiselta nimeltään hedelmähappoa, käytetään ihonhoidossa yleensä pieninä pitoisuuksina ihon luonnollisen uudistumisen nopeuttamiseksi. Kosmetiikan hedelmähappo on yleensä maito-, omena- tai sitruunahappojohdannaista. Pitoisuudet ovat usein 2-15 prosenttia, joten hapolla ei saa aikaan ihossa vaurioita. AHA-happoa esiintyy kuorinta-aineissa, jotka kuorivat ihon tehokkaasti ilman mekaanisten rakeiden ärsytystä.

Antioksidantit: Antioksidantit suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta (ks. vapaat radikaalit). Ne estävät hapettumisreaktion ihossa ja korjaavat soluvauroita. Antioksidantit ihonhoidossa ja ruoassa auttavat ihoa ja elimistöä siis säilymään ja pysymään terveenä. Ihon kannalta tärkeimpiä antioksidantteja ovat C-vitamiini ja E-vitamiini.

Ftalaatit: Usein pakkauksessa lukee merkintä "ei sisällä ftalaatteja". Yhtä ftalaattityyppiä, dietyyliftalaattia, käytetään kosmetiikassa käytettävän alkoholin denaturointiaineena. Tämä tarkoittaa alkoholin muuttamista nautintakelvottomaksi. Tällaista ftalaattityyppiä on saatettu käyttää tuotteessa, jonka ainesosana mainitaan Alcohol Denat. Muita ftalaatteja ei käytetä kosmetiikassa, sillä ne on todettu haitallisiksi suurissa määrin. Ftalaattien jäämien määrää tarkkaillaan tuotteissa, jotta ne eivät ylitä haitalliseksi todettuja määriä.

Hyaluronihappo: Hyaluronihappoa esiintyy lähes kaikissa kudoksissa. Hyaluronihappo sitoo itseensä vettä ja on siksi suosittu raaka-aine ihonhoidossa ja ryppyihin pistettävissä täyteaineissa.  Hyaluronihapon määrä ihossa vähenee elimistön vanhetessa, jolloin iho muuttuu kuivemmaksi ja siihen muodostuu juonteita.

Kollageeni: Kollageeni on yksi elimistön tärkeimmistä proteeneista. Se antaa luustolle, jänteille ja lihaksistolle lujuutta ja tukea. Kollageenia on nuoressa ja terveessä ihossa noin 70%. Kollageenin tuotanto kuitenkin vähenee 25 vuoden iässä ja loppuu kokonaan jo 40 vuoden iässä. Kollageenipitoisuuden vähentyminen näkyy ihossa veltostumisena ja ryppyinä. Iho ei myöskään pysty kollageenin vähentyessä sitomaan itseensä tarpeeksi vettä. Erillisiä kollageenilisiä valmistetaan eläinkollageenina ja kalakollageenina. Usein naudasta valmistettava eläinkollageenilisä on todettu tehottomammaksi ja joissan määrin myös haitalliseksi ihmiselle. Siksi kalakollageenia on alettu suosia lisävalmisteissa.

Mineraaliöljy: Paljon keskustelua herättää mineraaliöljyn esiintyminen kasvovoiteissa tai huulirasvoissa. Mineraaliöljy saadaan raakaöljystä tislaamalla. Kosmetiikassa käytetään lääkelaatuista mineraaliöljyä. Usein sen uskotaan tukkivan ihohuokosia ja aiheuttavan iho-ongelmia, joita raaka-aine voi toki siinä missä muutkin aiheuttaa. Mineraaliöljy muodostaa iholle kalvon, jotta kosteus ei pääse haihtumaan iholta. Tästä syystä sitä käytetään erityisesti kuivan ihon tuotteissa. Mineraaliöljy on usein korvattu kalliimmissa ja luonnonkosmetiikan tuotteissa paremmilla öljyillä. Mineraaliöljylle on kuitenkin laskettu turvallinen päiväsaanti, joka otetaan huomioon tuotteita valmistettaessa.

Natriumlauryylisulfaatti: Tuotteen ainesosaluettelossa usein merkinnällä SLS tai Sodium lauryl sulfate esiintyvä natriumlauryylisulfaatti aiheuttaa kosmetiikkatuotteessa tavallisesti vaahtoamisen. Sitä käytetään paljon kasvojen puhdistustuotteissa, shampoissa ja hammastahnoissa, sillä se poistaa tehokkaasti rasvan ja lian. Kyseinen raaka-aine aiheuttaa monelle ärsytystä sekä ihon tai suun kuivumista. Ainetta on tutkittu paljon, sillä sen on joskus väitetty olevan myös karsinogeeninen. Tällaista yhteyttä ei ole kuitenkaan löydetty ja EU-säädösten mukaan tuote luokitellaan turvalliseksi. Yliherkkyyttä tuotteelle esiintyy kuitenkin laajalti.

Parabeenit: Parabeenit ovat yleisiä säilöntäaineita kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja hygieniatuotteissa. Parabeenit pitävät loitolla homeet, hiivat ja bakteerit. Ilman parabeeneja kosmetiikkatuotteet pilaantuisivat helposti ja tarjoaisivat mikrobeille oivan kasvualustan. Kosmetiikassa käytettävien parabeenien tulee säädösten mukaan olla turvallisia ja terveydelle haitattomia. Tuotteet, jotka mainostavat olevansa parabeenittomia, käyttävät tilalla yleensä muita säilöntäaineita tai alkoholia.

Retinoli: Retinoli on A-vitamiinin yksi muoto, jota käytetään paljon ihonhoidossa edesauttamaan ihosolukon uudistumista. Retinoli parantaa hiussuoniston toimintaa ihon pinnalla ja iho saa paremmin happea ja ravintoa. Rasvoittuvasta ihosta kärsivät hyötyvät retinolista, sillä se rauhoittaa talin tuotantoa ja kiihdyttää kuona-aineiden poistumista. Retinoli kuivattaa ihoa, eikä siksi välttämättä ole kuivan ihon paras valinta. Siitä on löydetty apu myös pigmenttiläiskiin, sillä melaniini jakautuu A-vitamiinin ansiosta tasaisemmin. Retinoli herkistää ihon UV-säteilylle. Tästä syystä sen kanssa on aina käytettävä suojakertoimellista päivävoidetta ja retinolivoide tai -seerumi kannattaa pitää yökäytössä.

Silikonit: Kosmetiikassa käytetään silikonia, kun tuotteesta halutaan pehmeä ja hyvin levittyvä. Silikonia sisältävä tuote luo ihon pinnalle tasaisen ja sileän kalvon, joka saa ihon näyttämään paremmalta ja sileämmältä. Silikonia esiintyy juuri näistä syistä lähes aina primereissa. Yksinään silikonin ei ole todettu tukkivan ihohuokosia, vaan yleensä kyseessä on reaktio tuotteen useampaan ainesosaan. Lisäksi silikonipitoisuuksilla on eroja. Voide, jossa on vain vähän silikonia, ei tuki ihohuokosia, mutta pääasiassa silikonista koostuva primer sen sijaan voi tukkia.

Vapaat radikaalit (oksidantit): Saasteista, haitallisista UV-säteistä, tupakan savusta ja muista ympäristöstä ihollemme tulevista myrkyistä käytetään yhteistä termiä vapaat radikaalit. Saatat lukea tai kuulla, että jokin voide suojaa ihoa vapailta radikaaleilta esimerkiksi antioksidanttien tai aurinkosuojakertoimen muodossa. Vapaat radikaalit ovat suurin syy ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen.

 
Photos / Courtesy of  livefastmag.com
Sources /  teknokemia.fi, Halsas-Lehto, Härkönen, Raivio - Ihonhoito Kauneudenhoitoalalla, Sali Hughes - Pretty Honest

Kommentit (0)

PINNALLA: STATEMENT EARRINGS + CHEEKBONES
Täydellinen pari pikkujouluun: statement korvikset ja poskipäät. 
LUE LISÄÄ
SYLVIE MUS: JOULUKUUN UNIVORMUT
Stailisti Sylvie Musin yllä tässä kuussa.
LUE LISÄÄ
THE BEST FROM THE PAST – OSA 3
Arkistojen aarteita, editorial -helmiä ja mieleenpainuvia kampanjoita takavuosilta. 
LUE LISÄÄ
PINNALLA: IHONHOIDON MINIMALISMI
Listasimme vain välttämättömimmät ihonhoitotuotteet. 
LUE LISÄÄ