HELPOT KEINOT KULUTTAA MUOTIA EKOLOGISEMMIN

Sinulla on muitakin vaihtoehtoja kuin huovuttaa vaatteesi itse.

1. Ajattele ekologisuus uudelleen
Suomessa ekologisuutta ja eettisyyttä katsotaan usein varsin kapea-alaisesti. Tärkeän aiheen potentiaali nousta valtakunnalliseksi normiksi vaikeutuu, jos vaihtoehtoina on ostaa pelkkää paikallista pellavaa, kehrätä lanka itse tai shopata vain kirppiksillä. Olemme ihmisiä: erehtyväisiä, materiaan opetettuja ja houkutuksille alttiita. Ilmiötä, jonka juuret ovat syvällä kulutuskapitalistisessa ajattelussa, ei ratkaista totaalikielloin, vaan vaiheittaisella ajattelumallien muutoksella, joka lopulta johtaa myös toimintaan ja tekoihin, niin kuluttajien kuin organisaatioiden puolelta. Keskustelun ei kuuluisi lamaannuttaa, vaan innostaa ja herättää halu muuttaa normeja. Ajattele ekologisuus pieninä tekoina arkivalinnoissa ja omien kulutustottumusten kyseenalaistamisena.

2. Unohda ostelu – osta määrällisesti vähemmän
Palkastasi menee todennäköisesti kuukausittain siivu muotimateriaan. Jatkuva ostelu paitsi kuluttaa varojasi huomaamattasi, myös ylläpitää monin tavoin epäekologista elämäntyyliä. Kalliimpien tuotteiden hankkimatta jättäminen on helppo perustella hinnalla – mutta oikeastaan käytät saman summan vain moniin pienempiin ostoksiin. Kallis ei sekään ole tae hyvästä, mutta hälytyskellojen pitäisi soida myös silloin, kun edessäsi on vitosen maksava t-paita.

3. Perustele itsellesi ylellisyystuote
Vaikka useamman satasen maksavien ostosten teko on helppo leimata brändi- ja statuslisän haalimiseksi, suurin osa luksuksen ja keskihintaisen luksuksen piiriin kuuluvista brändeistä valmistaa tuotteensa Euroopassa. Koska ostaminen vaatii rahallisesti usein suurempaa satsausta, hankinnat ovat harkitumpia ja ne ostetaan yleensä pitkäaikaiseen käyttöön. Balenciagan talvipopot voivat maksaa useita satoja, mutta valmistuvat Italiassa ja kestävät käyttäjällään jopa 10 vuotta. Hankinta on loppujen lopuksi kannattavampi kuin jokatalvinen kenkäshoppailu. Luksusta kannattaa katsoa myös status-boksin ulkopuolelta. 

4. Osta monikäyttöistä muotia
Halpamuotitalojen jatkuvasti madaltuva hintataso alentaa kynnystä ostaa uutta nopeammassa syklissä: Zarasta on helppo napata mukaan uusi viikonloppumekko, joka ei rokota kukkaroa nimeksikään. Ekologisuudeltaan nämä hätähankinnat ovat kuitenkin kestämättömimpiä valintoja, joita kuluttajana teet. Keskity hankkimaan moniin eri tilanteisiin soveltuvia luottovaatteita, kuten kauluspaitoja, hyvälaatuista denimiä ja kokopukuja. Muoti on nykyisin hyvin pukukoodivapaata: voit mennä siistissä jumpsuitissa puistoretkelle, palaveriin ja pikkujouluihin ilman, että joudut hankkimaan uutta jokaiseen tilaisuuteen.

5. Löydä täsmämerkit, joiden brändifilosofian jaat
Tunnetuista toimijoista esimerkiksi Filippa K on lanseerannut verkkokauppaansa tuotekohtaisen Who made it? -osion ja käyttää myös valmistuksessa verrattain kestävämpiä materiaaleja ja orgaanista puuvillaa. A.P.C käyttää laukuissaan pääosin kasviparkittua nahkaa. Huippumuotitaloista Stella McCartney ei käytä lainkaan nahkaa, turkista tai sulkia. Kuluttaminen ei ole näissäkään tapauksissa aukotonta, mutta valinta on silti monin paikoin parempi. Opettele löytämään luottomerkkejä, joiden brändifilosofia yltää samalle aaltopituudelle omasi kanssa. Näin vältyt vaivalta selvittää eettisiä ja ekologisia lähtökohtia jokaisen hankinnan kohdalla erikseen.

6. Kierrätä!
Toimituksen nettisurffailupahe: Vestiaire Collective. Oli muoti uutta tai vanhaa, kallista tai halpaa, se kannattaa aina kierrättää. Vintage- ja second hand -liikkeistä teet valtavirtavapaita löytöjä edullisemmin. Ketjuliikemuotikin muuttuu toisen käden kuluttajalle astetta paremmaksi valinnaksi. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena – Vestiairen kaltaiset luksusmuodin kollektiivit antavat mahdollisuuden ostaa ylellisyystavaroita ekologisemmin ja parempaan hintaan.

7. Anna suomalaiselle muodille mahdollisuus
Emme turhaan ole nostaneet kotimaista suunnittelua kasvavassa määrin jalustalle. Jos Suomi-muodin tietämyksesi on päivitetty viisi vuotta sitten, on aika antaa sille uusi mahdollisuus: Marimekko, Minna Parikka, Onar, Lumi, Arela, R/H, Noan Studio, Samuji, Terhi Pölkki... tutustu, perehdy ja harkitse ostavasi kotimaista.

8. Aktivoi toiminnallisuuttasi ottamalla asioista selvää
Pari erinomaista dokumenttivinkkiä jokaisen katsottavaksi: The True Cost ja The Machines. Tiesitkö, että esimerkiksi yksien farkkujen valmistamiseen kulutetaan noin 11 000 litraa vettä? Tiedätkö kuinka monta senttiä Zaran trendipaidan valmistamisesta jää bangdalesilaisnaiselle käteen? Tieto kannattaa uskaltaa kohdata. Vaikka se ei johtaisi kulutusboikottiin, se antaa perspektiiviä päivittäisille, kuukausittaisille ja vuosittaisille hankinnoille, joita elämän varrella teemme. 

Lue myös: Slow fashion – kuinka omaksua hitaan muodin ideologia?

Photos / Pinterest

Kommentit (2)

Jenni
23.03.2017 09:38
Hei! Mistä tuon The Machines -dokkarin löytää?
Toimitus
25.03.2017 16:09
Moi Jenni! Dokkaria näyttäisi menevän vielä satunnaisesti Finnkinon (Machines, ensi-ilta 24.2.2017) ohjelmistossa. Netflixista emme ole toistaiseksi löytäneet. Uskoisimme, että DVD Blue-Ray -levitys olisi mahdollisesti tulossa kevään aikana. Flouncen toimitus
NOORA VESTERINEN: KUUKAUDEN KUUSI KUVAA
Vieraskirjoittajamme Noora Vesterinen jakaa joulukuun mielenmaisemansa kuuden kuvan kautta.
LUE LISÄÄ
PINNALLA: IHONHOIDON MINIMALISMI
Listasimme vain välttämättömimmät ihonhoitotuotteet. 
LUE LISÄÄ
SYLVIE MUS: JOULUKUUN UNIVORMUT
Stailisti Sylvie Musin yllä tässä kuussa.
LUE LISÄÄ
TUOTEKLASSIKKO: WELEDA SKIN FOOD
Talvi-ihon pelastusvoide jo sadan vuoden ajan.
LUE LISÄÄ