EMMI-LIIA SJÖHOLM: TESTISSÄ YASURAGI-KYLPYLÄ

Emmi-Liia Sjöholm on freelance-kirjoittaja, joka testaa puolestasi kauneuden kiinnostavimpia ja puhutuimpia ilmiöitä ja raportoi niistä.

Tekisi mieli itkeä hieman. Ei ilosta, ei oikein surustakaan. Ihan vain tyytyväisyyttään. Sen sijaan katson vastapäätä istuvaa vierasta suoraan silmiin. Kumpikaan meistä ei väistä katsetta. Lillumme anonyymien ihmisten keitoksessa, joka poreilee kirkkaan sinisenä. Vesi kihisee raivokkaasti, sitten laantuu. Nousen altaasta mustassa uimapuvussani, jollaiseen kaikki muutkin naiset ovat pukeutuneet. Miehillä on mustat uimasortsit. Olemme vain silmiä, neniä ja leukaluu. Kiinnitän huomioni vain siihen yhteen tavallista pidempään mieheen, joka kävelee ohitseni matkalla saunaan. Mutta muuten Yasuragi tekee sen, minkä on luvannut: poistaa kaikki turhat ärsykkeet, jolloin voin keskittyä vain itseeni. 

Yasuragi on siis japanilainen kylpylä Tukholman liepeillä. Sinne saapuessaan vieraat saavat sinivalkoisen yukatan eli pellavaisen aamutakin, jossa kuljetaan jopa illalliselle. Lisäksi hintaan kuuluu musta uima-asu ja tummansiniset muovisandaalit. Huuhdon ensimmäisenä meikit huoneessani enkä koske meikkipussiin seuraavaan vuorokauteen.

Olen kuullut Yasuragista aiemmin kollegoiltani. Kaikki ovat ylistäneet kokemusta siihen malliin, että se alkaa jopa kuulostaa jonkinlaiselta lahkolta. Pian kuulun siihen itsekin. Jätän puhelimen huoneeseen, sillä sen käyttö ja kuvien ottaminen on kielletty kylpyläalueella. Sekin on osa elämystä, jossa pysähdytään nauttimaan hetkestä. Sujahdan uskomattoman nopeasti osaksi hiljaista joukkoa, joka peseytyy kuten käsketään: pienillä puisilla penkeillä istuen. Penkin päälle levitetään ensin valkea pikkuruinen pyyhe. Täytän puisen saavin lämpimällä vedellä ja kaadan sen harteilleni. Vasemmalle, toinen saavillinen oikealle. Jokainen vieras opastetaan japanilaisen pesurituaalin saloihin, ennen kylpylään pääsyä. Yasuragin viestintäpäällikkö on suositellut kaatamaan vettä niin monta sangollista, että tuntee olonsa keventyneen. Täytän astian kahdeksan kertaa. Sen jälkeen kastelen toisen puuvillapyyhkeen, painan sille kaksi pumppausta pesunestettä ja alan pyöritellä pyyhettä käsivarttani pitkin kohti sydäntä. Sitten varpaat, jalat, vatsa, rinnat, kainalot. Kuulemma japanilaiset pyytävät vierustoveria pesemään selän, mutta minä tyydyn nappaamaan pyyhkeen päädyistä kiinni ja hinkkaamaan sitä rankani päällä edes takaisin. Sitten taas sangollinen vettä, toinenkin. Suihkujakin näkyy siellä täällä, mutta suurin osa kylpylävieraista istuu hiljaa penkeillään. Puhuminen on kielletty ja tunnelma on jopa hengellinen.

Puhtaana saa vihdoin astella allasalueelle, joka on hiljattain uusittu. Betoniseinät ovat rauhoittavat. Niissä näkyy valua varten tehdyn muotin laudoitus – betoniin piirtyneet puun syyt. Mietin, että haluaisin kotiini hiljentymishuoneen, jossa olisi vastaavanlaiset seinät. Pikkualtaat ja saunat ovat betonimökkien sisällä. Poreammeen lisäksi ihastun höyrysaunaan, jossa iholle hierotaan suolaa. Se sulaa hetkessä, kirvelee hieman ja jättää ihon pehmeäksi.Iso allas on ehkä hieman pettymys. Siinä ei voi uida matkaa, mutta tunkua on liikaa rauhoittuakseni lillumaankaan. Siispä suuntaan ulos.

Se on jumalainen näky. Oikeastaan ei näe mitään muuta kuin veden ja siitä nousevan höyryn. Pimeässä altaassa on vaikea tunnistaa ketään. Pitää varoa, ettei kaadu, mutta istumaan päästyäni minut valtaa sellainen tyhjyys, jota on vaikea edes selittää. Rauha. Voisin istua 40-asteisessa vedessä aamuun. Erotan häivähdyksen mäntyä, tiedän, että ihan lähellä on meri. Aikani istuttuani käyn pulahtamassa kylmäaltaassa, joka sijaitsee myös ulkona. Sen vieressä on pieni puusauna, jonka lauteilla en kuitenkaan viihdy kauaa. On päästävä takaisin raittiiseen ilmaan.

Yasuragi on selvästi rakastavaisten suosiossa. Aina välillä joku kiipeää puolisonsa syliin ja tunnelma on jopa hieman liian intiimi vierestä seurattavaksi. Kylpylä on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vain yli 16-vuotiaille, joten en ihmettele, että moni lähtee sinne treffeille. Itse kuitenkin nautin eniten niistä hetkistä, kun olen yksin, enkä juttele kollegoille. Voisin mielelläni palata maisemaan hiljaiselle kirjoitusretriitille. Hotellihuoneet ovat kauniit ja niissäkin viettäisi mieluusti tunteja.

Hintaan kuuluvat ohjatut tunnit, joten seuraavana aamuna osallistun sekä meditaatioon että yin joogaan, jota säestetään rentouttavilla äänimaljoilla. Sen jälkeen kirjoitan puolisen tuntia hiljaisessa huoneessa, jossa on tarjolla teetä ja hedelmiä. Ruotsinlaiva lipuu ohitse.En tuhlaisi aikaani paikan lisämaksullisiin hierontoihin tai kasvohoitoihin. Kollegani oli kokeillut niitä kerran, eivätkä ne hänen mielestään olleet hintansa väärti. Hieronta on vain hieronta Yasuragissakin. Vuorokausi täyttyy muutenkin nopeasti. En ehdi valoisaan aikaan kylpyläosastolle lainkaan, mikä vähän harmittaa.

Kallis kokemus Yasuragi kieltämättä on. Huoneiden hinnat vaihtelevat kysynnän mukaan. Yleisin viikonloppuhinta, jonka hakukoneesta sain oli noin 500 euroa kahdelle hengelle. Toisaalta siihen kuuluu myös illallinen sekä uikkari ja yukata, jotka saa viedä kotiin. Kysyn muuten matkan jälkeen Yasuragin viestintäjohtajalta, miksei kylpylässä ole tarjolla sukupuolineutraalimpaa uima-asua, vaikkapa uimapaitaa sortsien kanssa yhdistettäväksi, mutta hän väistää kysymykseni. Toivottavasti vain vahingossa, sillä Yasuragin idea on olla täysin oma itsensä.

Yasuragissa huomasin, että olen tullut kauas nuoruuden epävarmuuksista. Meikittömien selfieiden julkaiseminen ei tunnu miltään. Oikeastaan huomaan näyttäväni vähemmän väsyneeltä, kun meikki ei valu päivän aikana juonteisiin. Jatkan kokeilua kotona ja jätän meikkivoiteen jäähylle. Kuka olisi uskonut, että paras glow onkin oma glow.

Olen suorastaan asunut yukatassani kotiin palattuani. Yasuragin kaupassa niitä myydään 30 eurolla. Vaikka se kuuluu kylpyläpaketin hintaan, on kylpeminen silti melko tyyristä lystiä yhdeltä yöltä – toisaalta ei kylpylässä kauempaa tarvitse aikaa viettääkään. Päivälipun voi sen sijaan saada reilulla satasella ja sekin sisältää lounaan. Itse suuntaan kotiin uudistetulla Silja Serenadella, jonka suuret ja ylelliset Commodore-hytit ovat elämys itsessään. Päivä Tukholmassa -risteily saikin aivan uusia mahdollisuuksia: Yasuragi-päivän ehtii hyvin kokea risteilyaikataulun puitteissa ja Tallink Siljan terminaalista on sinne lyhyempi matka kuin lentokentältä. Bussi Slussenista vie puolestaan Yasuragiin noin 35 minuutissa.

Ainoa pienoinen pettymys Yasuragissa oli ruoka. Melko tavallista japanilaista paikan tasoon nähden. Sen sijaan Siljalla nauttimamme Nordic Menu uusitussa ravintola Bon Vivantissa oli loistava. 

Ruuan antaa kuitenkin anteeksi, koska muuten Yasuragi on täydellinen elämys, joka koskettaa vielä pitkään. 

 

Pressimatkan tarjosi Tallink Silja.

Tutustu kylpylään täältä

 

Photos / Courtesy of Emmi-Liia Sjöholm, Yasuragi Press Photos 

Kommentit (0)

KAUNEUSTOIMITTAJAN MOOD BOARD: JOULUKUU 2018
Tarinoita tekijöiltä ja toimituksen kulisseista.
LUE LISÄÄ
EMMI-LIIA SJÖHOLM: TESTISSÄ YASURAGI-KYLPYLÄ
Japanilainen kylpylä Tukholman liepeillä. 
LUE LISÄÄ
NOORA VESTERINEN: KUUKAUDEN KUUSI KUVAA
Vieraskirjoittajamme Noora Vesterinen jakaa joulukuun mielenmaisemansa kuuden kuvan kautta.
LUE LISÄÄ
MUOTITOIMITTAJAN MOOD BOARD: JOULUKUU 2018
Tarinoita tekijöiltä ja toimituksen kulisseista.
LUE LISÄÄ