EMMI-LIIA SJÖHOLM: TESTISSÄ MIKRONEULAUS

Vieraskirjoittajamme Emmi-Liia Sjöholm on freelance-kirjoittaja, joka testaa puolestasi kauneuden kiinnostavimpia ja puhutuimpia ilmiöitä ja raportoi niistä. 

Kuvassa vasemmalla mikroneulausrulla ja oikealla lymfakiertoa parantava nystyräinen rulla. Mikroneulauksen väitetään olevan ratkaisu vauvanpyllyä muistuttavan ihon saavuttamiseksi. Mitä tahansa somekanavaa selaan, lävähtää ruudulle säännöllisesti kuva hehkuvista kasvoista ja läjä mikroneulausta ylistäviä kommentteja. Mutta mitä neulaus oikeastaan iholle tekee? Onko se tosiaan turvallista? Ja mikä tärkeintä, onko se kaiken vaivan väärti?

Mistä on kyse?

Mikroneulaus tarkoittaa sitä, että ihoon tehdään satoja pieniä reikiä. Neulaus aiheuttaa mikrovaurion, joka käynnistää ihossa saman mekanismin kuin haavan paraneminen. Menetelmää käytetään ihon kimmoisuuden ja hehkun lisäämiseen sekä huokosten supistamiseen ja arpien sekä juonteiden häivytykseen. Lisäksi nuo sadat reiät toimivat mikrokanavina, joiden kautta seerumien ja muiden hoitotuotteiden sanotaan imeytyvän paremmin.

Kuulostaa todella houkuttelevalta. Otsaani on ilmestynyt aivan yhtäkkiä (no ei ehkä sentään yhdessä yössä) muutama poikittainen ryppy. Otsatukka toimii hyvänä ensiapuna, mutta myönnän katsovani kaihoisasti kahdeksan vuoden takaisia kuvia ihostani. Lisäksi poskien iho nenänpielien vieressä on saanut kiusakseen laajentuneita ihohuokosia. Nenän ja leuan mustapäistä sanotaan nyt vaikka vain, että ne ilmestyivät 13-vuotiaana ja jäivät siihen. Kaikkea niiden häätämiseksi olen sittemmin yrittänyt.

Mitä lupaa?

0,2mm neulauksen luvataan vähentävän aknearpia ja ihottumaa sekä tekemään ihosta tasaisemman ja kuulaamman. 0,5mm rulla tehoaa jo juonteisiinkin, mutta sen kotikäytöstä ollaan montaa mieltä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien haastatteleman (HS.fi 26.2.2018) erikoislääkäri Marge Uibun mukaan 0,5mm neuloja ei kannattaisi käyttää kotona lainkaan vaan ne on tarkoitettu kosmetologeille.

Netistä saa tilattua kotiin jopa 1mm ja sitä pidempiä neuloja, mutta en koskisi niihin. Myös Uibu on sitä mieltä, että toimenpide vaatii lääkäriaseman pientoimenpidehuoneen tasoiset olosuhteet, ja että pitkien neulojen tulisi aina olla kertakäyttöisiä.

Kotikäyttöön tarkoitetut lyhyemmät neulat säilyvät käyttökelpoisina eri lähteiden mukaan kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen. Tylsät neulat eivät tee iholle hyvää, joten rulla kannattaa uusia säännöllisesti. Kannattaa myös ostaa laadukas rulla, jonka neulat ovat esimerkiksi japanilaista kirurgin terästä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Olen jo valmis pistelemään hehkua kasvoihini, mutta muutama asia huolettaa. Minulla on taipumus keloideihin eli arven liikakasvuun. Niinpä kysyn monen suosiman merkin asiakaspalvelusta neuvoa ennen tuotteiden tilaamista. Kuulemma kotikäyttöön tarkoitetut rullat ovat turvallisia, koska eivät pureudu niin syvälle, että arpia voisi muodostua. Tilaan silti lyhimmät mahdolliset neulat, vaikka ne eivät juonteisiin yhtä hyvin purisikaan. Parempi aloittaa varovasti.

Huomioithan, että hoitoa ei suositella raskaana oleville tai imettäville eikä silloin, jos sinulla on ihotauti tai avohaavoja iholla.

Miten hoito tehdään?

Rullaus kannattaa tehdä illalla, jotta iho saa levätä rauhassa yön yli ilman meikkiä. Puhdistan ensin kasvot, sitten pesen kädet ja desinfioin rullan. Mietin pitäisikö kasvotkin desinfioida, mutta rullan ohjeissa ei ole moista mainintaa. Lähden käsittelemään ihoa ikään kuin maalaisin seinää. Ylös ja alas ja sitten ristiin kumpaankin suuntaan. Se ei tunnu miltään. Neljän minuutin rullailun jälkeen levitän pakkauksen mukana tulleen seerumin iholle. Kun olen läiskinyt tuotteen paikoilleen, mietin kauhuissani olisiko kädet nyt vähintään pitänyt desinfioida. Mitä jos levitin juuri läjän bakteereja suoraan pistohaavoihin. Sydän alkaa tykyttää hieman tavallista nopeammin. Iho ei onneksi reagoi mitenkään. On tärkeää, että rullauksen jälkeen käyttää tehdaspuhdasta seerumia, eikä esimerkiksi kotitekoista, elintarvikkeita sisältävää naamiota.

Mikrorullaus tehdään viikon sykleissä. Välissä pidetään aina yhtä pitkä tauko ja sitten hoitoviikko toistetaan. Rullata voi toki vain viikon tai kaksi, ympäri vuoden ei tarvitse itseään pistellä jos tuloksia huomaa ihossaan jo nopeasti. Toiselle viikolle hankin 0,5mm neulat otsaani varten. Ne pistelevät hieman, mutta eivät satu. Pistely tuntuu heti tehokkaammalta ja rullailen innostuneena. Iho punottaakin hieman, mutta väri tasoittuu nopeasti.

Saavutettiinko tuloksia?

Ihoni muuttui heti rullailun aloitettuani hehkuvammaksi ja pintakuivuus katosi. Päättelin sen johtuvan siitä, että tuotteet todella pääsivät imeytymään ihoon paremmin. Toisen viikon lopussa onnistuin kuitenkin saamaan rullalla pienen naarmun poskeeni, kun en keskittynyt tarkasti. Säikähdin sen verran, että aloin miettiä uudelleen hoidon riskejä.

Helsingin Sanomien jutun mukaan 0,2mm neulat eivät yleensä riko merkittävästi ihon pintaa ja ovat oikein käytettyinä varsin turvallisia kunhan muistaa pestä rullan jokaisen käytön jälkeen eikä lainaa sitä kaverille. Silti hieman mietityttää.

Kun olen tehnyt neulausta pari viikkoa, huomaan, että brändin verkkosivuille on lisätty tieto, että neulausta suositellaan välttämään, jos on keloiditaipumusta. Kääk! Olisi aivan hirveää, jos kasvojen ihosta muodostuisi rullailun myötä paksu arpilautta. 

Lopputulos?

Päätän toistaiseksi pitäytyä neulattomissa rullissa, jotka aktivoivat lymfakiertoa (kuvassa oikealla). Enhän ole edes varma tarvitsisiko ihoni tällaista neulaushoitoa... Jotenkin myös oman ihon rikkominen tuntuu alkuinnostuksen häivyttyä vieraalta ajatukselta. Parempi muutenkin jättää pari ässää hihaan tuleville vuosille, kun pelkkä otsatukka ei enää pelasta. Lisäksi pätevät kosmetologit eivät varmasti ole olemassa turhaan, joten ehkä joitain kauneuskikkoja olisi parempi jättää heidän harteilleen. Neulattomilla lymfarullilla ei varmasti aiheuta iholleen minkäänlaista haittaa, ja silti ihon sävy on rullauksen jälkeen tasaisempi, kasvojen turvotus tiessään ja iho raikkaamman sekä terveemmän näköinen. 

 

Photo / Courtesy of Emmi-Liia Sjöholm

Kommentit (0)

KAUNEUSTOIMITTAJAN MOOD BOARD: JOULUKUU 2018
Tarinoita tekijöiltä ja toimituksen kulisseista.
LUE LISÄÄ
EMMI-LIIA SJÖHOLM: TESTISSÄ YASURAGI-KYLPYLÄ
Japanilainen kylpylä Tukholman liepeillä. 
LUE LISÄÄ
MUOTITOIMITTAJAN MOOD BOARD: JOULUKUU 2018
Tarinoita tekijöiltä ja toimituksen kulisseista.
LUE LISÄÄ
NOORA VESTERINEN: KUUKAUDEN KUUSI KUVAA
Vieraskirjoittajamme Noora Vesterinen jakaa joulukuun mielenmaisemansa kuuden kuvan kautta.
LUE LISÄÄ