EMMI-LIIA SJÖHOLM: TESTISSÄ HAMPAIDEN VALKAISU

Emmi-Liia Sjöholm on freelance-kirjoittaja, joka testaa puolestasi kauneuden kiinnostavimpia ja puhutuimpia ilmiöitä ja raportoi niistä.

Muistan ikuisesti sen, kuinka hampaitani vihloi amerikkalaisessa junassa kesällä 2005. Olin juuri valkaissut hampaani paikallisesta supermarketista löytämilläni liuskoilla. Ohi kiisivät New Jerseyn pikkukaupungit, ennen Manhattania vielä Hoboken ja minä keskityin vain valkaisusta johtuvaan särkyyn. Oli heinäkuun helle ja ilmastoinnit viilensivät ilmaa minkä ehtivät. Lämpötilan vaihtelu tuntui hampaissa hirveältä. 

Valkaisutulos oli kuitenkin loistava. Jopa liian hyvä. Minusta otetuissa valokuvissa salama räiskäisi suuni ympärille sädekehän. Muistatteko, kun Frendeissä Ross valkaisi hampaansa? Minunkin hampaani loistivat uv-valoissa vihertävinä. 

Vuosien mittaan totuin täydellisen valkoisiin hampaisiin, mutta jenkkivalkaisu sisälsi vetyperoksidia. Sellaiset tuotteet on kielletty EU:ssa. Sen sijaan markkinoilla on vastaavia valkaisuliuskoja, joiden teho perustuu aineeseen nimeltä calcium bicarbonate - kalsiumvetykarbonaatti. Sen sanotaan olevan turvallinen kiilteelle ja hampaille ja valkaisevan yhtä hyvin kuin vetyperoksidi. 

Hampaani ovat kellastuneet sen verran, etten enää tykkää käyttää punaisia huulipunia. Sanotaan, että sinertävän punaiset huulipunat saisivat hampaat näyttämään kirkkaammilta. Se on hirveintä kusetusta. Mielestäni se vain korostaa keltaisuutta. 

Päätän testata My white secret -sarjan valkaisuliuskoja. 

Hampaat olisi hyvä puhdistaa hammaskivestä ennen valkaisua, mutten jaksa mennä suuhygienistille. Sitä paitsi, en halua tämän poistavan tummentumia soodaputsauksella, jotta näen mihin liuskat pystyvät. 

Liuskat on helppo kiinnittää, eivätkä ne häiritse suussa. Pariin työpuheluun sössöttäen vastattuani totean kuitenkin, että tunnin vaikutusaika on syytä jättää iltapuhteeksi. Muutenkin hampaisiin jää pieniä valkoisia laikkuja, jotka tasoittuvat yön aikana, joten totean illan olevan parasta valkaisuaikaa. Hampaat pitää ensin kuivata talouspaperilla ja sitten kiinnittää liuskat kuiville hampaille painellen. 

Liuskat eivät vihlo neljänä ensimmäisenä päivänä, mutta viidentenä pientä särkyä on havaittavissa. Pidän parin päivän tauon. Kyllästyn kuitenkin koko touhuun kymmenennen liuskan kohdalla. Hampaani ovat kirkkaammat, mutta Ross-efektiä ei kannata odottaa. Kahvin aiheuttamat tummentumat ovat vielä paikoillaan, mutta yleisilme on hieman freesimpi. Pinkki puna jää edelleen kaappiin, enkä halua ottaa tätä juttua varten kuvaa hampaistani huulipunan kanssa. Olen aavistuksen pettynyt, mutten jaksa käyttää kuurin neljää viimeistä liuskaa. En usko, että suuria muutoksia enää tulisi, sillä hampaat eivät ole vaalenneet lisää viimeisten päivien aikana. 

Sarjaan kuuluu myös oil pulling sekä aktiivihiiltä ja calcium bicarbonatea sisältävät yö- ja päivähammastahnat. Niillä voi ylläpitää valkaisutulosta, mutta ollaanpa realisteja: punaviini ja päivittäinen kahvinjuonti tekevät tuhojaan. Antaisin kuitenkin liuskoille arvosanaksi 4/5. En ole varma haluaisinko edes laittaa suuhuni etenkään kotioloissa enää vetyperoksidia, liuskojen aiheuttama vihlonta on kuitenkin hyvin maltillista ja aika turvallisesta tuotteesta on kyse, kun sitä saa käyttää jo 12-vuotiaasta alkaen. Sitä paitsi, kyllähän tällä vaaleusasteella kehtaa hymyillä. Valkaisulle ehkä myös vähän sokaistuu, etenkin kun on kerran ollut paperinvalkoiset hampaat. 

Lue Emmi-Liian aiemmat testaukset täältä

 

Photos / Courtesy of Emmi-Liia Sjöholm

Kommentit (0)

PINNALLA: IHONHOIDON MINIMALISMI
Listasimme vain välttämättömimmät ihonhoitotuotteet. 
LUE LISÄÄ
WHAT TO WEAR #8
Little christmas season.
LUE LISÄÄ
THE BEST FROM THE PAST – OSA 3
Arkistojen aarteita, editorial -helmiä ja mieleenpainuvia kampanjoita takavuosilta. 
LUE LISÄÄ
PINNALLA: STATEMENT EARRINGS + CHEEKBONES
Täydellinen pari pikkujouluun: statement korvikset ja poskipäät. 
LUE LISÄÄ