DESIGNER-KULMA: HAASTATTELUSSA ORIT ELHANATI

Tanskalais-israelilainen Orit Elhanati luo uniikkeja kultakoruja rosoisen tekstuurin ja epäsymmetrisen kauneuden periaatteiden pohjalta.

Kuinka päädyit kultasepäksi ja lähdit rakentamaan nimeäsi kantavaa korubrändiä?
Vietin lapsuuden kesiäni tanskalaisen äidin ja israelilaisen isän kanssa Tel Avivissa. Minulla on selviä muistoja isoäidistäni ja hänen ystävistään valamassa koruja. Tämä painui mieleeni ja muuntui myöhemmin unen kautta kutsumukseksi: eräänä aamuna herätessäni vain tiesin mikä se on. Matkani on siis tavallaan alkanut ja kehittynyt luonnollisesti. 

Millaista luovaa ajattelua ja inspiraatiota eri mallistoihisi kätkeytyy?
Inspiroidun ympäristöstäni ja myös jokainen mallistoni on luotu tämän ajatuksen pohjalta. Viimeisin kokoelmani DRAWN on saanut innoitteensa Peter Lindbergilta, joka vangitsee kuviin hyvin poikatyttömäisen maailmankuvan, silti samalla voimaannuttaen naisia. Pidän tietynlaisesta näkymättömyydestä. DRAWN -mallistossa kauneus on symmetrian tunteessa, vaikka tosiasiassa kauneus on pinnan alla sen epäsymmetrisessa muotokielessä. Todellista kauneutta ympäröi kaaos, jota ilmaistaan mallistossa tasapainoisilla linjoilla – ja kun katsoo lähempää, muoto ei olekaan sitä, miltä se on alkujaan näyttänyt.

Designisi on raakaa, tekstuurista ja epäsymmetrisen veistoksellista, kuten kuvailit. Kuinka päädyit haastamaan perinteistä täydellisyyden normia?
Tyylini syntyi oikeastaan jo silloin, kun opiskelin kultasepäksi. Istuin alas, leikin kullalla ja aloin polttaa sitä. Kerran aloitettua oli vaikea lopettaa, joten jatkoin pinnan polttamista ja työstämistä, kunnes saavutin täydellisen tekstuurin. Tuo sama rosoinen, epätäydellinen pinta on designini pohjana yhä tänäkin päivänä. Jokainen valmistamani koru on uniikki. 

Ketkä suunnittelijat tai brändit ovat vaikuttaneet vahvimmin omaan esteettiseen ulostuloosi ja visiosi kehittymiseen suunnittelijana?
Rakastan yhteistöitä muiden suunnittelijoiden kanssa, sillä sitä kautta voin haastaa itseäni ja luoda jotain ennennäkemätöntä. STRANGER -malliston loin Mark Tanin show'hun 24 karaatilla kullatusta hopeasta. Se oli uutta minulle, sillä käytän töissäni yleensä vain täyskultaa. FOUR -mallistoon sain innoitteen Mallorcan matkalta, jonka tein Conie Valesen, Alex Carlin ja Jen Careyn kanssa. Palaset vain loksahtivat paikoilleen ja valmis lopputulos kuvastaa vahvaa synergiaa matkaseurueeni jäsenten välillä. Yhden mieleenpainuvan yhteistyön tein hyvän ystäväni Pernille Teisbækin kanssa. Olimme kaavailleet yhteistyötä pidemmän aikaa ja lopulta päädyimme luomaan AFIN ATELIERIN yhdessä. On tärkeää pitää kehitystä yllä ja haastaa itseään, varmistua siitä, että on aina yhden askeleen edellä. Saan inspiraationi taiteesta, luonnosta ja tunteista. Tunteet ovat tärkeitä, sillä työskentelen vahvasti intuitionaatiselta pohjalta. 

Elämme vaikuttajayhteiskunnassa, missä monet kulutuspäätökset ja trendit syntyvät katumuodin ja sosiaalisen median presenssin kautta. Mitä ajattelet tästä? 
Inspiroidun mysteerisistä persoonista. Vaikka ymmärrän suunnan, johon ala liikkuu vaikuttajien osalta, se ei ole seikka, johon varsinaisesti keskityn. Minulle on kaikkein tärkeintä, että korujeni kantajat ovat aidosti rakastuneita designiini, voimaantuvat ne yllään ja ottavat ne osaksi elämäntarinaansa läpi sukupolvien.

Puhutaan stailauksesta. Mikä on paras asustusvinkkisi koruille?
Designini on ajatonta ja huomaan sekä jälleenmyyjien että ostajien yhdistelevän eri mallistoja keskenään. Tällä tavoin voi parhaiten luoda yksilöllisen tyylin. Korvakoruni ovat yksittäiskappaleita, joten myös niiden kohdalla voi asustaa epäsymmetrisesti. Teen arkikäyttöön soveltuvia koruja, mutta ne taipuvat hyvin puettavaksi myös iltamenoihin.

Oma suosikkisi mallistosta?
On vaikea valita yhtä suosikkia, sillä tuotantoni ei pyöri nopeiden sesonkimallistojen tavoin. Siksi jokainen luomus ja siihen kytkeytyvä prosessi on merkityksellinen. The Rock ring on erityinen sen ollessa yksi ensimmäisistä sormuksistani. Se oli tuotteena eräänlainen aloituspiste orgaaniselle designilleni.

Millainen visio sinulla on tulevasta?
Brändini elää jännittäviä aikoja, sillä kasvamme vahvasti kansainvälisillä markkinoilla. Tämä on suunta, johon keskitymme juuri nyt, joten odotan tulevalta hyvin paljon.

 

 Tutustu Orit Elhanatin valikoimaan TÄÄLLÄ ja seuraa @oritelhanati.

Photo / Courtesy of Oritelhanati.com

Kommentit (0)

THE BEST FROM THE PAST – OSA 3
Arkistojen aarteita, editorial -helmiä ja mieleenpainuvia kampanjoita takavuosilta. 
LUE LISÄÄ
PINNALLA: STATEMENT EARRINGS + CHEEKBONES
Täydellinen pari pikkujouluun: statement korvikset ja poskipäät. 
LUE LISÄÄ
PINNALLA: IHONHOIDON MINIMALISMI
Listasimme vain välttämättömimmät ihonhoitotuotteet. 
LUE LISÄÄ
SYLVIE MUS: JOULUKUUN UNIVORMUT
Stailisti Sylvie Musin yllä tässä kuussa.
LUE LISÄÄ