DESIGNER-KULMA: HAASTATTELUSSA KARIN GUSTAFSSON

COSin luova johtaja Karin Gustafsson uskoo ajattoman muodin lähtökohtiin sesonkipainotteisen trendiajattelun sijaan.

Kerro taustastasi. Kuinka päädyit COSille?
Olen kasvanut Ruotsissa, mutta opiskelin Lontoossa London College of Fashionissa, Middlesex Universityssa sekä The Royal College of Artsissa. COS lähestyi minua itse oman päättötyömallistoni esittelyn jälkeen ja liityin tiimiin oikeastaan heti, kun päätin opintoni vuonna 2006. Vielä silloin COS oli konsepti, vasta tuloillaan ja täysin muokattavissa. Siitä huolimatta tunsin alusta alkaen vahvaa yhteyttä ja hengenheimolaisuutta suhteessa tuoreeseen brändiin ja sen designillisiin pyrkimyksiin.

Olemme toimituksessa COS-faneja ja miellämme brändin yhdeksi parhaiten kuratoiduksi. Mallistojen ohella toteutatte paljon projekteja ja tuotatte muun muassa lehteä. Kuinka suureksi tällaisten lifestyle -sisältöjen rooli on muuttunut brändin olemassaolon aikana?
Alusta alkaen COS on brändinä asettanut itselleen selkeän dna:n, jolle olemme pysyneet uskollisena jo kymmenen vuotta. Meitä inspiroi jatkuvasti taide- ja design-maailma, näkyi se sitten sesonkikohtaisissa mallistoissa, liikkeiden suunnittelussa tai yhteistöinä muiden artistien kanssa. Uskomme, että asiakkaat jakavat samat kiinnostuksenkohteet. Viimeisin yhteistyöhankkeemme toteutui yhdessä nykytaiteilija Phillip K. Smith III kanssa Salone del Mobilessa aiemmin tänä vuonna. 

Kerro mallistojenne luomisprosessista.
Sekä naisten että miesten designer-tiimit alkavat työstää mallistojaan noin 18 kuukautta ennen kuin ne saapuvat myymälöihin. Jokainen tiimiläinen kerää kuvia, kirjoja, värikarttoja ja kaikenlaista materiaalia, jota he ovat poimineet mukaansa näyttelyistä, markkinoilta ja matkoilta pitkin maailmaa. Aluksi kokoamme, vertailemme ja lajittelemme suuren määrän tietoa. Keräännymme yhteen, tulkitsemme materiaalia ja liitämme sen mallistoon. Luomme toiminnallisten, ajattomien ja modernien kappaleiden konseptuaalisen tarinan. Emme yleensä katso klassisia trendimäärittelyjä, vaan ikään kuin sallimme itsemme vaikuttua erilaisista ja ehkä joskus odottamattomistakin tekijöistä. 

Kuinka onnistutte toistuvasti tuomaan mallistoihinne niin autenttisen high end -fiiliksen?
Kun luomme mallistoa, aloitamme yleensä jostain oleellisesta vaatekappaleesta, kuten valkoisesta paidasta. Uudelleentyöstämme siluettia tai laskostamme kangasta luodaksemme uuden taitoksen tai vaikkapa hihan. Teemme vaatteita, jotka voidaan liittää kiinteästi osaksi jonkun olemassaolevaa garderobia. Kehitämme jatkuvasti eteenpäin klassisia tuotteita, mutta vähemmän pikatrendeihin nojaavalla tavalla, enemmänkin luodaksemme modernia ja silti kestävää muotia.

Kuka suunnittelija on vaikuttanut eniten omaan esteettiseen ulostuloosi?
Coco Chanel on aina ollut suuri inspiraationlähteeni. Olen ollut vaikuttunut hänen ainutlaatuisesta tavastaan laskostaa kangasta. Omat mielenkiinnonkohteeni pyörivät vahvasti taiteen ja designin ympärillä, minkä seurauksena työ ei aina tunnu työltä, vaan lähinnä oman itseni jatkeelta. 

Millaisena näet muodin tulevaisuuden?
Koen, että kuluttajat arvostavat ajattomuuden lähtökohtaa trendipainotteisten sesonkimallistojen sijaan. Kuulen usein, että ihmiset pukevat COSia sesongista toiseen. Katsoessani kulunutta 10 vuotta näen, kuinka ihmiset ovat alkaneet ostaa pitkän tähtäimen mukaan. Olen varma, että tämä kehityssuunta jatkuu ainakin seuraavat viisi vuotta.

Paras neuvosi toimivan arkiunivormun luomiseen?
Laadukas pusero on hyvä lähtökohta. Lisäisin tähän mustan mekon, hyvin suunnitellut housut, neuleen ja hyvän aluskerraston. Tykkään yhdistää klassisia kulmakiviä uutuusmallistoihin. Omistan loputtoman määrän valkoisia puseroita, mutta keksin joka sesonki uuden tavan käyttää niitä. 

 

Katso juttusarjan aiemmat osat TÄÄLTÄ.

Photo / Courtesy of  COS archives

Kommentit (0)

THE BEST FROM THE PAST – OSA 3
Arkistojen aarteita, editorial -helmiä ja mieleenpainuvia kampanjoita takavuosilta. 
LUE LISÄÄ
SYLVIE MUS: JOULUKUUN UNIVORMUT
Stailisti Sylvie Musin yllä tässä kuussa.
LUE LISÄÄ
PINNALLA: IHONHOIDON MINIMALISMI
Listasimme vain välttämättömimmät ihonhoitotuotteet. 
LUE LISÄÄ
PINNALLA: STATEMENT EARRINGS + CHEEKBONES
Täydellinen pari pikkujouluun: statement korvikset ja poskipäät. 
LUE LISÄÄ